Verzorging

 

De vacht

Kort of lang haar, het is voor elk konijn prettig om eens per 2 weken een kam of borstelbeurt te krijgen, dit stimuleert de doorbloeding en is tevens een goed moment om het konijn te controleren op eventuele afwijkingen. Ook vinden veel konijnen het heerlijk om even lekker verwend te worden.

De Teddy's hebben eens per week een flinke borstelbeurt nodig, Teddy's met foute (angora) vacht moeten soms vaker geborsteld worden. Het is het beste om de vacht met de ene hand naar boven te strijken en met de kam of borstel in de andere hand steeds een laagje te kammen. Zo weet je zeker dat de vacht van ondervacht tot dekvacht goed klitvrij gemaakt is. Belangrijke plaatsen die dikwijls vergeten worden zijn: de borst, tussen de voorpoten in, de oksels, rond de anus, en de voetzooltjes. Wanneer er ernstige klitvorming is, dan is het aan te raden om deze weg te knippen. Het wegknippen van haren is niet de mooiste oplossing, maar waneer er aan de klitten getrokken wordt en dit het konijn pijn doet, krijgt deze een slechte ervaring met kammen en kan dit tot nog meer problemen leiden. Ook kunnen deze konijnen zo nu en dan in model geknipt worden, de kop wordt dan rond geknipt en de overige haren worden tot 3 cm van de huid afgeknipt. Ook wordt het haar rond en in de oren vrijkort weggeknipt tot 1 cm. Een Teddy konijn kan ook geschoren worden. Het is aan te raden om dit in het late voorjaar te doen, zo heeft het konijn er de hele zomer profijt van en kan hij zonder oververhitting de zomer door. Het haar groeit gewoon weer aan, denk er  bij het scheren wel aan dat konijnen heel dunne huidjes hebben, het scheren moet dus met enige voorzichtigheid gebeuren want er zit zomaar een wondje wanneer men niet voorzichtig genoeg is. Als je het zelf niet durft dan is een trimsalon mogelijk een uitkomst.  Zelf scheer de konijnen niet, ik vind het jammer van hun mooie vacht maar wou toch vermelden dat die mogelijkheid er wel is. Hier op de foto staat mijn kam en borstel die ik gebruik voor de teddy's

                         
                                     

Nagels knippen

Bij konijnen die hun nagels niet afslijten, door middel vanbijvoorbeeld het lopen op tegels, dienen de nagels eens per 3 maanden geknipt te worden. Hiervoor zijn speciale nagelschaartjes te verkrijgen in de dierenspeciaalzaak die voor konijnen zijn,op de foto staat rechts zoon schaartje. Je moet wel omdenken hoe ver je knipt, de kleurloze nagels zijn makkelijker te knippen omdat je goed kan zien waar het 'leven' begint.  Het roze gedeelte van de nagel is 'het leven' en het witte gedeelte kan je er vanaf knippen. Bij zwarte nagels is dit moeilijker, maar dan kan de haargrens aangehouden worden. Het stuk nagel wat dan uitsteekt kan afgeknipt worden.      

 

Verblijf           

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden. Het buitenverblijf moet aan een aantal eisen voldoen:                                          

1. Het verblijf moet een nachthok hebben waar het koniin zich kan terug trekken.

2. Het verblijf moet minimaal 40 cm van de grond staan, dit tegen grondvorst in de winter en luchtcirculatie in de zomer.

3. Het verblijf dient een waterdicht dak te hebben.

4. Het verblijf moet uit de wind staan.

5. En uiteraard moet het konijn de ruimte hebben.

Eventueel kan er een ren aan het buitenverblijf geplaatst worden. Wanneer het konijne altijd de mogelijkheid heeft om in de buitenren te lopen, is het verstandig om de vacht redelijk kort te houden, zodat deze makkelijker droogt na een regenbui. Ook is het verstandig om de buikharen en voetzooltjes kort te houden. Wanneer een Teddy vacht nat wordt, droogt deze zeer moeilijk en kan er zelfs dermatitis (huidontsteking) gaan vormen. 

 

Konijnen kunnen ook prima binnenhuis gehuisvest worden, het zijn over het algemeen schone dieren. Voor binnen en buiten zijn heel veel verschillende hokken te koop in vele vormen maten. Het binnenverblijf moet voldoende ruimte bieden. De hokken van de dierenwinkel voldoen vaak ook prima, met eventueel een toevoeging van een ren kan het konijn lekker rennen en de nodige beweging krijgen. denk er om dat het hok niet op de tocht staat.

Het is aan te raden om vooral bij Teddy's een drinkfles te gebruiken, zo is er veel minder kans dat de vacht nat wordt en het is wel zo hygiŽnisch.

 

Voeding

Hooi

Wat veel mensen niet weten is dat hooi de meest belangrijke voeding is voor een konijn, het mag dan ook onbeperkt geven worden. Hooi is zeer belangrijk voor een goede spijsvertering, Door de grote hoeveelheid ruwe celstof wordt de darmperistalliek (knijpende beweging van de darmen) gestimuleerd en blijft de darmflora gezond. Tevens zorgt hooi ervoor dat het gebit net zo snel slijt als het aangroeit. Om het hooi schoon en vers te houden kan er gebruik gemaakt worden van een hooiruif of hooibal.

 hooi

 

Pallets (biks) versus gemengd voer

Bij de aanschaf is er vaak de vraag of een konijn pallets of juist gemengd voer moet eten. Het antwoord op deze vraag is eenduidig, de pallets zijn de beste en meest complete voeding voor het konijn, ze kunnen hierbij niet selectief gaan eten waarbij de konijnen vaak de meest belangrijke voeding laten liggen. Wanneer het konijn pallets(biks) krijgt dan weet men zeker dat hij alle voedingsstoffen en vitaminen binnenkrijgt.

Biks

 

Lekkernij

Er zijn op dit moment allemaal verschillende snoepjes voor konijnen in de handel. Het ziet er allemaal erg leuk uit maar het is zeker niet gezond. Het is dan ook verstandiger om het konijn wat groenvoer als lekkernij te geven, de meeste konijnen geven hier zelfs de voorkeur aan. Het is wel belangrijk om de groenvoergift op te bouwen, aangezien er konijnen zijn  die er door het hoge vochtdehalte in groenvoer aan de diarree kunnen raken. Begin dus met hele kleine stukjes. Nadat de groenvoergift is opgebouwd kan je het konijn twee maal per week wat groenvoer geven, denk hierbij aan een blaadje andijvie of een plakje komkommer. Voorbeelden van geschikte groenten zijn: andijvie, broccoli, venkel, bleekselderij, witlof, veldsla, waterkers, boerenkool, paksoi, mosterdblaadjes, frambozenblaadjes, paardebloemblad, wortel en het loof van wortelen. En wat ze ook erg lekker vinden is kapjes brood even een dag op het aanrecht heeft gelegen zo dat het lekker hart is daar kunnen ze heerlijk aan knabbelen. 

 

Speeltjes

Konijnen zijn zeer inteligente, onderzoekende en speelse dieren. Het is voor het konijn erg prettig waneer dit gedrag gestimuleerd wordt, dit kan door middel van speeltjes. Er zijn al war speeltjes speciaal ontwikkeld voor konijnen in de handel maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Voorbeelden van speeltjes die gebruikt kunnen worden zijn:

1. Plastic bloempot

2. Kattenbal met een belletje erin

3. Kattentunnel

4. Honden flostouw

5.Kartonnen doos

6. Wilgen- of fruitbomenhout

7. Hooibal

8. Treatball

9. Oude deken

10. Papagaaien bel die je kan ophangen

En nog veel meer, laat de vantasie spreken!

 

Samen of allen?

Konijnen zijn groepsdieren die in de natuur in sociaal groepsverband leven. Te weten valt dat een konijnenkoppel in de natuur voor hun leven bij elkaar blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat konijnen die in koppels of groepsverband leven minder stress vertonen en hierbij ook minder gestoord gedrag ( tralies bijten/likken, in de kooi graven, kop tegen drinkfles duwen e.d.) vertonen. Als men dus de mogelijkheid heeft om meerdere konijnen bij elkaar te houden dan is dit zeker aan te raden.

De beste optie is een gekastreerde ram en voedster bij elkaar te zetten, dit gaat eigelijk altijd goed. Bij fokkers is deze mogelijkheid meestal niet aanwezig. Voor de fokker is het aan te raden om 2 voedsters bij alkaar te huisvesten, hierbij moeten de beide voedsters wel eigen nachthok ter beschikking hebben waar zij hun jongen kunnen baren en grootbrengen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat waneer de voedster beiden een eigen nachthok hebben waar zij zich in terug kunnen trekken, dit een groot succes is. Die dieren zijn minder stressvol en vertonen minder abnormaal gedrag.

 

Castratie ram

Er kunnen verschillende redenen zijn om een konijn te laten castreren. Meestal is de reden geen nageslacht te kunnen krijgen. Konijnen zijn vanaf 3 ŗ 4 maanden vruchtbaar. Niet lang daarna kunnen mannetjes een territorium gedrag gaan vertonen. Om het territorium te verdedigen kunnen ze grommen en bijten, bijvoorbeeld wanneer iemand een hand in het hok steekt, en ze kunnen een sproeigedrag gaan vertonen. Rammen kunnen ook onderling gaan vechten, soms tot aan de dood toe. Vandaar dat je rammen vanaf dat moment eigenlijk moet scheiden of laten castreren. Castratie voorkomt deze gedragingen omdat daarmee de hormonen die dit gedrag veroorzaken niet meer worden gemaakt. Gecastreerde rammen kunnen goed bij elkaar leven. Rammen die alleen leven en geen territorium gedrag vertonen hoeven niet te worden gecastreerd.
Als men een ram samen met een voedster wil houden, maar er geen nageslacht bij wil hebben is het verstandig het mannetje te laten castreren. Wanneer men de voedster laat castreren en niet het mannetje, blijft het mannetje ongewenst dekgedrag vertonen bij de voedster.
Wanneer konijnen tijdelijk apart zitten is het verstandig dat konijnen door een afscheiding elkaar wel kunnen zien en ruiken. Op deze manier blijven ze aan elkaar gewend. Vanaf ongeveer 4 maanden kan een ram worden gecastreerd. In gevallen van territorium gedrag kan het eerder maar de testikels moeten dan wel zijn ingedaald.
Een ram kan na de castratie nog maximaal 6 weken vruchtbaar zijn!